Doğma diyarın əvəzsiz neməti-göycə

A- A A+

İllər keçməsinə baxmayaraq babamın qabarlı əlləri, alın təri ilə saldığı bağ  və o bağı bəzəyən, ilk baharda   nübar meyvəsi ilə bizi sevindirən göycə ağacları hələ də yadımdadır. Uşaq sevinci ilə ağaca dırmaşmağımız, əl-ətəyimizi dolduraraq ağacdan düşməyimiz, doyunca  duzlayıb yediyimiz, sonra da yoldan keçənə payladığımız sulu, şirəli Naxçıvan göycəsini təkcə  dadı və tamıyla deyil, həm də  yaddaşımda qalan  xatirələri il sevirəm.

Bir də onu xatırlayıram ki, Şərur torpağında bu qiymətli meyvəni becərən ilk bağbanlardan biri də elə  mənim babam olub. Sonralar o bu təcrübəsini çox  insanlara  öyrətdi. Kənddə neçə-neçə bağa  göycə  calağı vurdu. İndi babam həyatda yoxdur. Uşaqlıq çağlarımıza şahidlik edən göycə ağacı da ömrünü  çoxdan başa vurub. Ancaq onun xeyirxah bağban kimi kənddə bir çox həyətlərdə calaq vurduğu   göycə ağacları  böyüyüb  və barlı bağları bəzəyir.

Bu yaz yenə bar verib illərdir bağımızda var olan, həm  də bir qədər  qocalıb qol budaq atan  göycə ağacı... bol məhsul budaqların qəddini əyib.

Görəsən niyə hər kəs bu qədər sevir bu meyvəni? Yazın ilk yetişən meyvəsi olduğuna görəmi, yoxsa elə  bu torpağın yetirdiyi bar-bəhər olduğuna görəmi? Hər halda sualın cavabını göycəni  bu gün də  becərən  təcrübəli bağbanlar daha yaxşı  izah edər. Elə bu səbəbdən bir yaz səhərində  yolumu Şərur rayonunun Danyeri kəndindən saldım.  Kənddə yaxşı  göycə bağı olan Yaqub Həsənovun sorağını çoxdan almışdım. Ötən il Naxçıvanqala” Tarix-Memarlıq Muzey Kompleksində  keçirilən “Göycə” festivalında onunla ayaqüstü söhbətimiz də oldu.

Səhərin gözəl çağıdır. Ünvanı soraqlaşa-soraqlaşa mənzil başına çatıram. Həyət qapısını açıb  həyətə daxil oluram. Yaqub  Həsənovu soruşanda oğlu “harada olacaq? bağdadır” –deyir. 

Çağıraq gəlsin?

“Yox, bağı dolaşa – dolaşa  özüm taparam”, deyirəm.

Səliqə-sahmanı ilə göz oxşayan bağa daxil olub bir neçə addım getmişdim ki, bir də baxdım zəhmətkeş  bağban bir cığırla mənə sarı gəlir. Səsimizi  eşidibmiş. Salamlaşıb, hal-əhval tuturuq. Yaqub babanın bağını dolaşanda  ataların məşhur “Bağ salan barın da  yeyər“ deyimini xatırladım. Yaqub Həsənov illərdir saldığı bağın  bəhrəsini yeyir. Gəzə -gəzə  söhbət edirik. 

Bağı saldığınız tarixi xatırlayırsınızmı?

Hardasa 70-ci illərdə salmışam  bu bağı .... Biz Şərur rayonunun Danzik kəndindən bura  gələn vaxtları bu ərazilərdə yovşandan başqa bir şey yox idi. Daldalanmağa kölgə də tapmırdıq. Fikirləşdim ki, mən nə isə bir şey etməliyəm  və bu  bağı saldım.

İlk dəfə  bura hansı ağacları əkdiniz?

O vaxtlar əslində əlimizə nə  meyvə düşürdüsə əkirdik. Sonralar özüm başladım calaq  işinə. Hər bir meyvədən calaq vurdum. İndi bağımda göycədən tutmuş innaba qədər bütün meyvələrdən var.

Görünür, bağa daha çox göycə ağacları salmısınız ...

Fərəhlə  “bəli”-  deyə cavab verir.

Niyə daha çox göycə?

Bilirsən, qızım, bu meyvə Naxçıvan üçün qiymətli bir sərvətdir. Bu sərvəti yetirən münbit torpaq, becərən isə  mənim kimi insanlardır.  Qiymətlidir, ona görə ki,  tam yetişənə qədər yaşıl rəngini qoruyub saxlayan göycə can dərmanıdır. Baxın, qanı təmizləyir və bədəndə təzə qan yaradır, təzyiqi aşağı salır.

“Beş ədəd göycə ye, axşama qədər susamazsan”

Ümumilli lider Heydər Əliyevin də məgər  ən çox sevdiyi meyvə  Naxçıvan göycəsi deyildimi? Ulu öndərin illər əvvəl jurnalistlərlə  müsahibəsində bu meyvəni iştahla yeməsi də göycəmizi şöhrətləndirdi. Ən əsası isə Naxçıvandan başqa  heç yerdə bitmədiyinə  görə  Naxçıvana şöhrət gətirib bu brend məhsulumuz.  Becərsələr belə buradakı göycənin dadını yox, alça dadı verir. Hər ağacdan orta hesabla 100 kq –dan çox  məhsul yığıram, bərəkətli ağacdır.

Bəs göycə necə yol tapdı  bağınıza?

Yaxşı yadımdadır 70-ci illərdə Naxçıvan şəhərinin Çuxur məhəlləsində Əkbər adlı bir kişinin  göycə bağı var idi. Bağından tonlarla məhsul yığardı. Qardaşım ilə yaxın dost idilər. Bax, bu göycəni o vaxtlar mən  Çuxur məhəlləsindəki Əkbər kişinin  bağından  gətirib calaq vurmaqla artırmışam. İndi də bəhrəsini görürəm. Becərdiyim  göycə bağının sorağı   Azərbaycanın başqa bölgələrinə də yayılıb.

Sizi dəfələrlə “Göycə” festivallarında   görmüşük...

Düzünü desək, bir neçə il bundan əvvəl  bağlarımızdan  əldə etdiyimiz digər meyvələr kimi göycə də  çox olurdu, satdığımızı satırdıq, qalanı isə elə yetişib ağacda quruyur, ya da yerə tökülüb  hədər gedirdi. Ancaq son illər Naxçıvanda bu cür festivalların keçirilməsi  mənim kimi digər bağbanları  da çox sevindirdi. Göycəni  bazarla yanaşı  festivala da çıxarıb,  həm Naxçıvanın brend məhsulu kimi tanıdır, həm də satıb gəlir götürürük. Hətta keçirilən göycə festifallarında  dəfələrlə  qalib olmuşam. Ötən il   festivalda xarici qonaqlar  da  məndən   göycə alıblar. Bu il həm  də Muxtar Respublikamızda “İxrac ili”dir. Bu bizi  sevindirir. Deməli  göycəmiz daha çox tanınacaq, ondan gələn gəlir həm şəxsi büdcəmizə,  həm də iqtisadiyyatımıza  səmərə verəcək.

Söhbət əsnasında onu da öyrənirəm ki, 68 yaşlı  Yaqub baba  bağçılıqla  beş uşaq böyüdüb. Ailəsinin qazanc mənbəyi elə bu ağaclardır.

“Ömür  boyu  bekar qalmamışam. Əsl sənətim bənnadır. Zaman olub traktor da sürmüşəm. Amma bağ qədər sevdiyim  iş yoxdur. Bu  bağ məni cavan,  gümrah saxlayır. Halal zəhmətlə dolanıram. Əsas odur ki, işimi sevirəm. İnsanın gərək gördüyü işə sevgisi ola”.

Bəs bu ağacları daha yaxşı becərməyin əsas şərtləri  nələrdir?

Yaz vaxtı ağacların dibi əhənglənir,  payızda quru budama,  yazda isə yaş budama aparılır. Xəstəlik və ziyanvericilərə qarşı dərmanlanır,  üzvi kübrələr verilir. Ağaca qulluq lazımdır, əziyyət çəkməlisən. Hər gün mən bu bağı dolaşıram. Birinə su lazımdır, biri dərmanlanmalıdır, birinin budağına  haça vurmaq lazımdır. Yoxsa “halva halva deməklə  ağız şirin olmur”.  

Təkcə qulluq, yoxsa torpaqda bir hikmət var?

Hikmət odur ki, torpaq deyir “öldür məni, dirildim səni”. Bağı salmamışdan əvvəl torpağı şumlayıb,  pərşum etdikdən sonra cərgə ilə ağacları elə salmalısan ki, hər tərəfdən günəş vursun. Torpağımız münbitdir. Göycə isə qüvvəti və yumşaq torpaqları sevir.

Göycə calağı  nə zaman vurulmalıdır?

Erkən yazda, fevral ayının sonu  mart ayının əvvələri göz, arpa biçimində   isə yarma  calağı... 

Ümumiyyətlə, calaq olunan meyvələrin tumları uyğun gəlməlidi. Göycəni ərik ağacına da calaq vurmaq olar. Ancaq  yetişəndə ərik dadı verəcək. Bağbanların daha çox üstünlük verdiyi alça  və gavalı ağaclarıdır. Ən yaxşı,  sulu və qabığı nazik göycə isə  gavalı ağacına vurulan calaqdan ərsəyə gəlir.  Alça ağacına vurulan calaqdan alınan göycə  bir qədər turş olsa da ağacı  uzunömürlü olur.  Baxın, 50 ilin bağıdır... (gülür)....

Kiçik bir ağaca yaxınlaşır, “Görürsünüz, qələm üsulu ilə becərdiyim  göycədir”. İlk nübarını verən ağacın meyvəsindən  bir neçəsini dərərək “dadına baxın” deyir. Bağbanın qələm üsulu ilə  becərdiyi göycənin  dadı   calaq olunan göycələrdən seçilmir. O bu təcrübəsi ilə qələm üsulu ilə də göycə  ağacı yetişdirməyin mümkünlüyünü sübut edib.

İlk yarpaqlarını verən qələmlərə və bu yaz vurulan calaqlara  baxıram. Deməli, bir necə il  sonra bu fidanlar da illər əvvəl  bu bağda salınmış  göycə ağacları kimi qol-budaq atıb bol məhsul verəcək. Beləcə,  Naxçıvanın brend məhsulu bağlarda göz oxşayacaq, onu  becərmək ənənəsi isə nəsildən-nəsilə ötürüləcək.

Bu il məhsul necədir?       

Şükür, məhsul boldur. Günəşin nurundan  qidalanan  göycələr yetişib dada  gəlir. Yaş vaxtı kiloqramı 1-2 manata satdığımız  göycəni qurudub qışda  da  20-25 manata qurusunu satırıq. Evdə kompotu, turşusu,lavaşası da  hazırlanır.

Bağban səxavətli olar deyirlər. Yaqub Həsənov da xeyirxah və səxavətli bir bağbandır.Öz təcrübəsini rayondakı sahibkarlarla, fermerlərlə bölüşür. Calaq vurduğu tingləri  qohuma, dost-tanışa  da verir. Ötən il göycə bağından  2 ton məhsul yığıb əsgərlərimizə pay göndərib. Missiyanı bu il də davam etdirmək niyyətində olan bağban deyir ki, “Qoy, sərhəddə sinəsini sipər edib bizi qoruyan vətən oğullarımız  bağımın  nemətini dadsınlar”.

Həmsöhbətimiz yorulub, deyəsən. Evə gedib dincəlmək məqamıdır. Düşünürəm doğurdan da yüzillərlə yaşı olan göycə bu yerlərin qiymətli sərvətidir. Mövsümündə ən çox alıcısı olan bu meyvə  bazar, dükan və marketlərimizdə boldur, bu bolluğu yaradan isə Yaqub Həsənov kimi göycənin dilini yaxşı bilən bağbanlardır. Hər halda  bu qiymətli meyvənin  hamı tərəfindən  çox sevilməsinin sirri də  elə  onun, ancaq Naxçıvan torpağında yetişməsidir. Vətən torpağında  bitən   nemət isə şirin olar....

Türkanə Əmoyeva

NUHÇIXAN

Digər xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Seçilən mətn düzəliş üçün göndəriləcək: