Xərçəngə səbəb olan qidalar

A- A A+

Dünya Səhiyyə Təşkilatı kolbasa, sosis kimi ət məhsullarının siqaretlə eyni səviyyədə kanserogen olduğunu elan edib.

NUHÇIXAN xəbər verir ki, alimlər xərçəngin qarşısını almaq və xəstəliyi uğurla müalicə etmək üçün şəkər yerinə bəhməz, xurma və əncir kimi qidalardan ifrata varmadan istifadə etməyi, fruktoz tərkibli qidalardan və palma yağından uzaq durmaq, əti gündəlik almaq, sosis, kolbasa kimi ət məhsullarından çox nadir hallarda istifadə etməyi məsləhət görür.

İşlənmiş ət məhsulları

Bu məhsullar xərçəng təsiri göstərən 4 önəmli maddə arasında ilk yerdədir. Hər gün  yeyənlərə Təşkilat xəbərdarlıq edir. Müntəzəm olaraq kolbasa, sosis istehlak etmək xərçəng riskini 17% artırır.

Palma yağı

Aparılmış tədqiqatlar nəticəsində palma yağının xərçəng hüceyrələrinin yayılma sürətini 10 dəfə artırdığını üzə çıxarıb. Tərkibində palma yağı olan qidalardan da uzaq durun. Nəzərinizə çatdıraq ki, palma yağı bir çox dükanlarda satılar şirniyyatların (peçenye, vafli, şokolad və s.), dondurmanın tərkibində daxil edilir.

Fruktoza tərkibli şəkər

Hüceyrələrdə xərçəng yayılmasını artıran maddələr arasında fruktoza əsaslı şəkərlər də var. Fruktoza əsaslı şəkər əsasən enerji içkilərində  və bəzi meyvələrdə mövcuddur.

Digər xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Seçilən mətn düzəliş üçün göndəriləcək: