Sadə qəhrəman - FOTOLAR

A- A A+

Kimdir qəhrəman? At belində, döyüşdən döyüşə atılan cangavərmi, yeddibaşlı əjdaha ilə əlbəyaxa olanmı? Adətən, qəhrəman deyəndə insanlar məhz onları düşünür.

Bizim qəhrəmanlarımız  isə sadə insanlardır. Hər gün yolda qarşılaşdığımız, səndən, ondan, bizdən biridir. Halal zəhməti və əziyyəti ilə həyatın çətin sınaqlarında mübarizə aparanlardır “Sadə qəhrəman”lar. Bu dəfəki qəhrəmanımız da sadə bir əmək adamı Təndirçi qadın-Sevgili Quliyevadır.

Əslində, hər birimizin yaddaşında bir təndir ətri, təndir istisi var. Bizə uşaqlığımızı, analarımızın məşəqqətli günlərini xatırladan o təndir, külfə, rəfətə, şiş, oxlov, çörək taxtası və təndirəsər... Təndir adı gələndə doğulub böyüdüyümüz, uşaqlığımızın acılı-şirinli xatirələrinin keçdiyi kənd həyatı, analarımızın təndirdə çörək bişirməyi və ətri məhəlləni bürüyən təndir çörəyindən dürmək tutub bizə  verməyi yadımıza düşür.  Bəli, isti  lavaşla şoru, pendiri o təndirin başında dadmışıq, soyuq qış günlərində əllərimiz üşüyəndə o təndirin başında isinmişik. Bir də təndirqoyanlar olub, kəndlərdə, hər evdə, ocaqda təndir qoyaraq xeyirxah bir iş görüblər.

Anamın təndirimizi qoydurduğu günlər xatirəmdə canlanır. O zaman kəndimizdə təndir qoyan Nazilə xala var idi. Həyətimizdəki təndiri də illər əvvəl o qoyub. Vaxtilə təndir qoymaq da xüsusi bir mərasim idi. Məhəllənin bir neçə qadını bu iş üçün toplaşardı. Bir nəfər palçığı qarışdırar, başqaları isə badları  formaya salıb təndirçiyə verərdilər. Təndir hazır olanda hamı xeyir-duasını deyər, təndiri qurulan isə şirinlik verər, çay süfrəsi açardı.  Ayda bir dəfə də təndirlər tüstülənərdi.

Təndir qoyanlar hələ də var... Bizim sadə qəhrəman da bu çətin işin ustasıdır.

Oxucu yəqin ki, Culfa rayonunun Yaycı kəndində yaşayan 64 yaşlı Sevgili Quliyevanın sorağını eşitmiş olar. Çörəyi təndirdən çıxır onun, yaşadığı ünvanda onunla söhbətə başladığım ilk anda gəldiyim qənaət belədir. Əsl peşəsi dərzilik olsa da, Sevgili xanım bu işə təkcə gəlir mənbəyi kimi baxmır. Keçmişdə var olan, məişətimizdə, güzəranımızda önəmli  rol oynayan təndir qoymaq adətini yaşatmaq adına çalışır. Qədim yaşayış məskəni olan Yaycıda təndirkəsənlər çox olsa da,  onların  ustadı  Sevgili xanımdır.

-Dərzilik sənətinə yiyələnmisiniz, amma təndir qoyursunuz.

-Nənəm də vaxtilə təndir qoyduğu üçün gözümü açıb  bu işi görmüşəm, mehr-məhəbbətimi bu sənətə salmışam. Nənəmin  gördüyü  iş həmişə məni cəlb edib. O zamanlar yeri qazıb qoyurdular təndirləri, kənarında isə boru şəklində külfə olurdu… Nənəmdən sonra gəncliyimdə mən də başladım qohuma, qonşuya təndir qoymağa. Beləliklə, bu iş  sevimli peşəm oldu.

-Təndirçi sənəti sizdə həm də “ailə yadigarı”dır. Nənənizdən qalma qədim bir el sənətini yaşadırsınız...

-Əlbəttə, gördüyüm işdən həmişə qürur duymuşam, mənəvi saflıq görmüşəm. Təndir müqəddəsdir, xeyir-bərəkət rəmzidir. Ona görə ki, müqəddəs nemət olan  çörək təndirdə bişib dövri-qədimdən.  Təndir təkcə çörəyin, yeməyin bişirildiyi yer deyil, birlik, bütövlük, paklıq rəmzidir. Hətta bir zamanlar  evlərin içində də olan təndirlərdə yemək, çay hazırlanıb, üzərində kürsü qurulub,  təndirin istisinə  isinib insanlar qış aylarında. Ən gözəl günlər, ən xoş söhbətlər məhz təndir ətrafında yaşanılıb..

-Amma hər adam təndir qoya bilmədiyi kimi, hər torpaqdan da təndir hazırlanmayıb. Torpağı dilləndirməyi bacarmaq lazımdır....

 -Elədir ki, var. Hər şeydən əvvəl təndirin torpağı təmiz yerdən götürülməlidir.  Gilli, sarı torpaq isə əsl təndir torpağıdır. Təndir qoymaq üçün torpağı Ordubad rayonundan gətirirəm.  

İslanıb  bir kənara qoyulan torpaq,  keçi qəzili və su- Sevgili xanımın gördüyü işin xammalı bunlardır.

Ələnmiş torpağı isladıram, iki gün  həmin  palçıq qaynayır. Palçıq o qədər ətirli və gözəl olur ki,  artıq ondan gələcək təndirin taleyini oxuyuram. Bilirəm  ki,  təndir necə çörək çıxardacaq.  Başlayıram  bir qat palçıq, bir qat keçi qəzili  və su əlavə edərək  palçığı yoğurmağa, keçi tükü ona görə önəmlidir ki, təndir möhkəm olsun. Daha sonra yoğurduğum palçığı ayaqlayır və bir qədər də əlimlə yoğurub bişirirəm. Ta ki saqqız halına  gələnədək.  Palçıq hazır olduqda badları hazırlayır,  işi hissə-hissə görürəm. Çünki yaş palçıq ağır və sürüşkən olduğundan təndir uça bilər. Beləliklə, 3 günə bir təndiri ərsəyə gətirir və qurumamış içinə  güllü toxmaqla  naxış  salıram. Bu onu daha  gözəl göstərir. Qalır qurumağı, bir az quruduqdan sonra  üstünü  palçıqla üzləyirəm. Bir müddət keçir və təndir tam quruyub hazır olur. Gün isti olanda işi görmürəm, çünki gün vurub təndiri çatladar. Ya səhər o başdan, ya da axşamüstünün sərinində işimi görərəm.

Təndirləri saxlamaq üçün həyətində xüsusi yer də düzəldib təndirçi qadın. Hazırladığı  təndirlərə tələbat var. Hətta qışda da təndir alanlar çoxdur.  Bunun üçün də ehtiyatı var.  

Darvazanın  qapısı  döyülür. Bir həftə öncədən Şərur rayonundan  sifariş verənlər artıq hazırlanan  təndirləri  aparmağa gəliblər.  Sevgili xanım qapıya sarı gedərək təndirləri alıcılara  verir və söhbət zamanı yandırılması qaydasını da izah edir: “Əvvəl çox zəif od yandırın. Zəif od yanarkən təndir qızaraq bərkiyir, bişir. Təndir bişəndən  sonra təmiz bir süpürgəni duzlu suya salıb divarlarına  çəkin. Bu cür etsəniz, təndir çox keyfiyyətli olar, nə çat yaranar, nə də bad qopar”,-deyib onları yola  salır.

Söhbətimizə davam edirik...

Bugünədək yüzlərlə insana belə təndirlər satmışam. Əgər gördüyüm işdən onlar razı qalırsa,  bu mənim qazancımdır”, -deyir Sevgili xanım.

-Ancaq hər işin öz düsturu var. Meyarını, ölçüsünü bilmək yəqin ki, ilk şərtdi...

-Təndirin ucalığı, eni istəyə uyğun olaraq qoyulur. Təndirin dairəsi yuxarıya doğru getdikcə kiçilir. Normal təndirin ağız divarının diaqonalı 55, ortasının diaqonalı 80 santimetr, hündürlüyü 1 metr olur. Hava çəkməsi üçün təndirin alt hissəsinə deşik “külfə” də qoyulur. Yerüstü təndirlər yeraltı təndirlərə nisbətən daha rahatdır.  Bir yerdən başqa yerə daşına bilir, həm də az yanacaq aparır.

-Bəs bu təndirlərin ömrü nə qədərdir?

-Təndirin ömrü onun  baxımlı, səliqəli saxlanmasından asılıdır. Badı nə qədər qalın olsa da, palçıqdan olduğu üçün təndiri qar-yağışdan, sudan, nəmdən qorumaq lazımdır. Gərək su dəyməyə… Təndirdən  düzgün istifadə etdikdə ömrü də uzun olur.

Əlləri ilə palçığı yoğuraraq bizə gördüyü işdən həyəcanla danışır Sevgili xanım. İşinə də sevgisini qatır.  İllərdir bu işi gördüyündən əllərinə də hopub torpağın rəngi.  Amma o bununla fəxr edir, “bu cür torpaq əlləri çox yumşaq edir”,- deyir.

Bəli, bir zamanlar kənd yerlərində elə  bir ev tapılmazdı ki, həyətində  yeraltı təndirlər və  təndirəsərlər  olmasın. Müasir dövrdə isə muxtar respublikanın  hər bir kəndində olan  çörək sexlərində bişir çörəyimiz. Yeraltı təndirləri müasir və yerüstü təndirlər əvəz edib. Analarımızın daha bir neçə gün əvvəldən hazırlıq görüb yanacaq tədarük etmək, təndiri qalamaq, səhərdən axşama  vaxtını sərf edib bir tay, bəzən də iki tay undan çörək bişirmək kimi bir qayğıları yoxdur. Amma təndir qoyanların bu gün palçıqdan daha müasir formada hazırladığı təndirlər də hərdən tüstülənir. Südlü qalın, dəstəna, təndir lavaşı, təndir  kababı  daha neçə-neçə naz-nemət bu təndirlərdə bişərək  yurdumuza gələn qonaqların da damaq dadına çevrilir. Əvvəllər bir neçə qadının birlikdə gördüyü təndir qoyma işini  Sevgili xanım  indi özü tək görərək qədim bir el sənətini  yaşadır. El sənəti  isə  eldə-obada hörmət qazandırıb təndirçi qadına…  Hazırladıqları təndirlər  onu təkcə yaşadığı kənddə yox, digər rayonlarda  da tanıdıb. Təndir qoymaq  həm də savab iş sayılır.  Sevgili xanım deyir ki, indi maddiyyatdan çox, xeyir-dua alması, bir də sənətinə görə qazandığı hörmətdir onu  bu işə bağlayan  və çox gözəl bilir ki, çörəkbişirmədə nə qədər yeniliklər olsa da, təndiri heç nə əvəz edə bilməz.  Elə onda bişən çörəyin dadını da...

Türkanə Əmoyeva

NUHÇIXAN

Digər xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Seçilən mətn düzəliş üçün göndəriləcək: