Milli mədəniyyətimizin daşıyıcılarından biri olan Naxçıvan mətbəxi bir-birindən ləziz təamlarla zəngindir. Bu diyarın təmiz havası, dumduru suları, əsrarəngiz təbiəti, bitki örtüyü Naxçıvan mətbəxinin rənglərində də özünü açıq aydın göstərir.
Ona görə də tarixən ekoloji-təmiz məhsullardan hazırlanan milli yemək və şirniyyatların şöhrəti dünyanı dolaşıb. Elə indi olduğu kimi...
NUHÇIXAN “Naxçıvan mətbəxi” kitabında yer alan nümunələri Azərbaycan və İngilis dillərində öz oxucularına təqdim edir.
Bu gün sizi "Qatıq aşı"nın hazırlanma qaydası ilə tanış edəcəyik.
Qatıq aşı
Yarma və yaxud düyü suya tökülür, üzərinə yuyulub doğranmış göyərti əlavə edilib qaynadılır (göyərti quru olduqda əvvəlcədən isladılır, təzə göyərtilər isə düyü bir burum qaynadıqdan sonra əlavə edilir). Bişdikdən sonra soyudulur, qatıq çalınıb durulaşdırılır və soyumuş qarışığın üzərinə tökülür, duz zövqə görə vurulur və qarışdırılır (bəzi bölgələrdə bişirilmiş noxud da əlavə edilir).
Göyərti kimi yabanı bitkilər (pencər) - unnuca, əməköməci, gicitkən, salmanca və s., mədəni bitkilər - yarpız, ispanaq, keşniş, adi çuğundurun yaşıl yarpaqları və s. istifadə edilir. Culfa rayonunun Əbrəqunus kəndində tərxun, əvəlik, çobankibriti də qatırlar.
Ərzaq: 4 nəfər üçün 3-4 x/q düyü, 4-5 dəstə göyərti, hazırlanmış qarışığı aça biləcək qədər qatıq
Yogurt porridgeCereals or rice is added into the water, washed and cut vegetables are added and boiled (if the vegetable is dry it is kept in water for being wet and the fresh vegetables are added after the rice is boiled for a while). As soon as it is ready, the yogurt is mixed fot thinning and added to the cooled meal, salted according to the taste and mixed (in some regions the cooked peas are also added).
Unnuja, mallow, nettle, salmanja - wild plants, horse mint, spinach, coriander, green leaves of ordinary beet root, etc - cultural plants are used as vegetables. In the village of Ebregunus in Julfa region tarragon, sorrel, chobankibriti are also added.
Ingredients: one glass of rice for 4 persons, 4-5 bunches of vegetables, as much yogurt as it will be enough for thinning the mixture.