Kənd təsərrüfatı mənşəli istixana qazlarının emissiyası artacaq

A- A A+

BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı (FAO) və İqtisadi Əməkdaşlıq və İnkişaf Təşkilatı (OECD) tərəfindən açıqlanan hesabata görə, kənd təsərrüfatından gələn istixana qazları emissiyalarının növbəti onillikdə 7,5 faiz artacağı gözlənilir. Bu, gözlənilən məhsul artımının yarısından azdır və kənd təsərrüfatı istehsalının karbon intensivliyinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını göstərir.

NUHÇIXAN BMT-nin rəsmi saytına istinadla xəbər verir ki, hesabatda artan emissiyaların 86 faizinin heyvandarlıq sektorunun payına düşəcəyi proqnozlaşdırılır. Şimali Amerikada kənd təsərrüfatından istixana qazı emissiyalarının azaldılması tendensiyası davam edəcək, lakin bitki və heyvandarlıq istehsalı artdıqca, Afrikanın Aşağı Səhra regionunda bunun əksi baş verəcək. İstixana qazlarının emissiyasının azaldılması məqsədilə aqrar və ərzaq sistemlərinə transformativ investisiyaların əhəmiyyəti getdikcə daha aktual olur. Latın Amerikasında isə kənd təsərrüfatı istixana qazları emissiyalarının regionun qlobal hasilatın payından daha yüksək olaraq qalacağı proqnozlaşdırılır.

OECD və FAO-nun kənd təsərrüfatında 2023-2032-ci illər üçün proqnozlar hesabatı əmtəə bazarları üçün ortamüddətli perspektivlər baxımından əsas qlobal istinad mənbəyidir. Hesabat dənli bitkilər, bitki yağları, süd məhsulları, ət, şəkər, balıq, həmçinin pambıq, tropik meyvələr, paxlalılar və bioyanacaq üçün istifadə olunan kənd təsərrüfatı məhsulları üçün onillik proqnozlar təklif edir. O, həmçinin kənd təsərrüfatından istixana qazları emissiyalarında gözlənilən regional tendensiyalar üçün proqnozları ehtiva edir və ərzaq itkisi və tullantılarının rolunun ilkin təhlillərini özündə birləşdirir.

Digər xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Seçilən mətn düzəliş üçün göndəriləcək: