NUHÇIXAN İnformasiya Agentliyi xəbər verir ki, “Milliyet” qəzeti maqneziumla zəngin qidaların adlarını açıqlayıb.
Maqnezium mövsümi epidemiyalar zamanı immunitetin bərpasında mühüm rol oynayır. Bu mineralı ehtiva edən məhsullar Türkiyənin "Milliyet" nəşri tərəfindən açıqlanıb.
İnsan bədənində maqnezium həmişə olmalıdır. Ən çox maqnezium dəniz məhsulları və balıqlarda olur. Krevetka bu faydalı maddə ilə olduqca zəngindir.
Mütəxəssislər tərəvəzlərə diqqət yetirməyi məsləhət görürlər. Məsələn, ispanaqda 79 mq maqnezium var. Avokadoda 29 mq. Soya gündəlik maqnezium ehtiyacının 79% -ni ödəyə bilər. Bundan əlavə, təxminən 100 q yaşıl lobya gündə lazım olan mikroelementin 5% -ni kompensasiya edə bilər. Mütəxəssislər lobya, şüyüd, şəkər çuğunduru, badımcan və mərcimək yeməyi də məsləhət görürlər.
Qoz-fındıq və toxumlar maqnezium balansının bərpasında mühüm rol oynayır. Məsələn, bir qaşıq küncüt toxumu maqneziumun gündəlik dəyərinin təxminən 8% -ni ehtiva edir. Keşu fıstığı 28 qram istehlak edildikdə, tələb olunan miqdarın 20% -ni təmin edir. Təxminən 100 q balqabaq toxumu mineral normanın təxminən 65% -ni, bir ovuc günəbaxan toxumu isə 9% -ni təmin edə bilər.
Müxtəlif meyvələr də maqneziumla zəngindir, məsələn, 100 qram bananda 27 mq maqnezium var. İsti mövsümdə bu mikroelementə olan tələbatı qarpız yeməklə təmin etmək olar.