Şəkər və karbohidrat diş əti xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olur

A- A A+

Karbohidrat miqdarı yüksək olan qidalar ağız boşluğunda diş çürüməsinə və diş əti xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olan bakteriyalar yaradır.

NUHÇIXAN İnformasiya Agentliyi StudyFinds saytına istinadla bildirir ki, aparılan tədqiqatlara görə, şəkər və karbohidratlı qidalar ağız mikrobiomunu məhv edə bilər. Buffalo Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı, müntəzəm olaraq şəkər tərkibli qidalar qəbul edən insanların ağızlarında diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinə səbəb olan zərərli bakteriyaların olduğunu bildirir.

İctimai Sağlamlıq və Sağlamlıq Peşələri Məktəbinin epidemiologiya və ətraf mühitin sağlamlığı üzrə dosenti Amy Millen deyib: "Diş əti xəstəliklərinin yaranmasında iştirak edən ağız bakteriyaları, ilk növbədə, subgingival lövhədə yaşayır. Bəzən bakteriyaların miqdarını ölçmək bizə onların periodontal xəstəliklə necə əlaqəsi olduğunu söyləməyə bilər".

Tədqiqatçı komanda 1204 nəfərin ağız boşluğunda yerləşən subgingival lövhədən nümunələr götürüb. Onlar yüksək miqdarlı karbohidratların ağızda kariyes, diş əti qanaması kimi xəstəliklərin yaranmasına səbəb olduğunu aşkar edib.

A.Millen qeyd edir ki, "Biz eyni zamanda ağız mikrobiomunda yaranan və istehlak edilən qidalar səbəbindən inkişaf edən digər bakteriya növlərini də tədqiq etdik. Bakteriya və mikroblardan qorunmaq üçün sağlam qidalanmaq və pəhriz saxlamaq vacibdir".

Digər xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Seçilən mətn düzəliş üçün göndəriləcək: